пʼятниця, 16 лютого 2024 р.

Як підтримати дітей, яким сняться страшні сни

Проблеми зі сном є поширеними у дітей з посттравматичним стресовим розладом і можуть проявлятися у вигляді труднощів із засинанням, частих нічних пробуджень, неспокійного сну, тривожних снів і відсутності бажання спати наодинці.
Маленькі діти можуть боятися спати самі, навіть якщо вони не демонстрували такої поведінки до травматичної події.
Це все є природною реакцією на травматичну подію, і зазвичай сон поступово покращується з часом.
Порушення сну при посттравматичному стресовому розладі перешкоджають здатності мозку обробляти спогади та емоції, уповільнюючи процес відновлення після травматичної події.
Денні проблеми дітей після таких подій, такі як емоційна дисрегуляція, поведінкові труднощі, підвищена тривожність та знижений настрій, можуть бути прямим наслідком травматичної події, але вони також можуть бути спричинені порушеним сном. Відповідно, допомога дітям у покращенні сну може зменшити проблеми, які спостерігаються протягом дня.
Страшні сни, як і більшість снів, сняться під час періоду сну, коли мозок дуже активний. Ця частина сну відома як фаза швидкого сну, або REM-фаза (REM – від англійського «Rapid Eye Movement» – «швидкий рух очних яблук»), оскільки очі швидко рухаються під закритими повіками.
Коли діти прокидаються від страшного сну, їхні образи ще свіжі й можуть здаватися справжніми. Тож для них природно відчувати страх і засмучення та звертатися до батьків за розрадою.

Як допомогти дітям покращити сон

Батьки не можуть запобігти страшним снам, але можуть допомогти дітям покращити сон.
Ось кілька стратегій, що можуть допомогти:
  • регулярний графік сну та прокидання, в тому числі у вихідні дні.
  • структурований, розслаблюючий режим перед сном, який допомагає дітям уповільнити темп і відчувати себе в безпеці, коли вони занурюються в сон. Ритуали перед сном можуть включати чищення зубів, ванну, обійми, читання книги, спокійну розмову про приємні події дня або прослуховування тихої музики.
  • додаткова підтримка перед сном. Діти, які пережили травму, можуть відчувати тривогу вночі. Коли ви укладаєте дитину спати, приділяйте більше часу, ніж зазвичай, розмовам або розповідям історій.
  • вимкнення екранних пристроїв (телевізори, комп’ютери, телефони, планшети ) принаймні за 1 годину до сну.

Як допомогти дітям після страшного сну

Ось як допомогти дитині впоратися після страшного сну:
  • Приділіть кілька секунд, щоб заспокоїтися. Коли ваші діти мають проблеми зі сном, ви можете відчувати сум, безсилля або роздратування. Зберігаючи спокій, ви допомагаєте своїй дитині заспокоїтися.
  • Запевніть дитину, що ви поруч. Ваша спокійна присутність допомагає вашій дитині відчувати себе в безпеці після того, як вона прокинеться зі страхом. Розуміння того, що ви будете поруч, допомагає зміцнити відчуття безпеки вашої дитини.
  • Поясніть, що сталося. Дайте своїй дитині зрозуміти, що це був страшний сон, і тепер усе минулося. Ви можете сказати щось на кшталт: «Тобі приснився поганий сон, але зараз ти прокинувся, і все добре». Запевніть дитину, що страшні речі у сні не відбувалися в реальному світі.
  • Покажіть, що ви розумієте, що ваша дитина відчуває страх і це нормально. Нагадайте своїй дитині, що всі бачать сни, і іноді ці сни страшні, тривожні та можуть здаватися дуже реальними, тому це природно відчувати страх перед ними.
  • Допоможіть дитині знову заснути. Щоб допомогти дітям знову заснути, запропонуйте, наприклад, потримати улюблену м’яку іграшку, ковдру, подушку тощо. Ви також можете поговорити про якісь приємні сни, які б хотіла бачити ваша дитина. Просто допоможіть своїй дитині відчути спокій, безпеку та захист, щоб знову заснути.
  • Будьте хорошим слухачем. Немає потреби розповідати про страшний сон вночі. Але вранці ваша дитина може захотіти розповісти вам все про нічне жахіття. Можна не тільки обговорити сон, але й намалювати його або написати.
  • Зверніться за допомогою. Якщо ваша дитина має труднощі при засинанні, недостатній сон або страшні сни, які не зникають, погіршуються з часом або заважають у повсякденному житті дитини, можливо, варто звернутися до лікаря.
Проблеми зі сном вашої дитини та потреба у додатковій допомозі можуть тривати кілька днів. Чим більше ви зможете дотримуватися регулярного часу сну та ритуалів, тим швидше ваша дитина відновиться.
За матеріалами Центра "Коло сім'ї"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.