пʼятниця, 23 лютого 2024 р.

5 простих правил психологічного самозахисту

Непередбачені ситуації; раптові зміни у побуті, роботі чи стосунках; складнощі у вашому власному житті або ваших близьких – все це може позначатися на емоційному стані будь-якої людини. І в такі миті особливо важливо створити для себе захисну оболонку та знайти способи, які допоможуть запобігти впливу негативних емоцій на ваше психічне здоров’я.

Ось 5 простих правил психологічного самозахисту:

  1. Читайте менше новин. Якщо ви бажаєте прочитати новину з заголовком, що інтригує, збережіть її у вкладенні та читайте не раніше, ніж через чотири години.
  2. Щодня займайтеся спортом. Розминайтеся або гуляйте не менше півгодини. Так ви зможете перезавантажитись та знайти обґрунтовані рішення на питання.
  3. Слідкуйте за власним здоров’ям. Якщо щось болить, одразу звертайтеся до лікаря. Адже ваше здоров’я важливіше за будь-які справи.
  4. Влаштовуйте хоча б одну творчу перерву на день. Це допоможе вийти зі ступору у вирішенні складного завдання.
  5. Відпочивайте на вихідних, активно та по-справжньому.

Практика «Тут і зараз»

Вміти повертати власну увагу в момент «тут і зараз» – це дуже корисна навичка при емоційному перенавантаженні. Адже наш розум схильний підсвідомо бажати нескінченно переглядати минуле або, наприклад, постійно передбачати майбутнє і тривожитись про нього.

Спробуйте практикувати концентрацію уваги на моменті «тут і зараз» за допомогою органів чуття. Подумки скажіть собі, що ви бачите, чуєте, який відчуваєте запах, що відчуваєте у своєму тілі. Починайте зі слів «Я помічаю….» – «Тепер я помічаю звук далеко…», «В цей момент я помічаю, що мої руки торкаються…» – «Тепер я помічаю, як бачу кольори…» або «Тепер я відчуваю запах…».

Продовжуйте помічати те, що ви усвідомлюєте в кожен теперішній момент – зображення, звуки, запахи, смаки, тактильні відчуття або у вашому тілі. Робіть це, рухаючись, стоячи, лежачи чи сидячи.

Сформуйте нову звичку жити тут і зараз та насолоджуйтеся теперішнім моментом.

Вправа «Безпечне місце»

Що робити, якщо ви відчуваєте тривогу?

Приділіть кілька хвилин вправі «Безпечне місце» — техніка на уяву, яка допоможе відволіктися від того, що відбувається зараз.

  1. Сядьте або ляжте. Заплющте очі, якщо готові до цього.
  2. Зосередьте увагу на власному тілі та розслабтеся.
  3. Зробіть глибокий вдих носом і продовжений видих ротом.
  4. Спробуйте уявити місце, яке у вас асоціюється з безпекою та комфортом. Це може бути реальний спогад або вигадка.
  5. Подумайте, що ви відчуваєте в цьому місці? Чуєте? Бачите? Уявіть/згадайте якомога більше деталей.
  6. Побудьте там. Вберіть у себе спокій, комфорт, позитивні переживання та емоції, які пов’язані із цим місцем.

Пам’ятайте, все починається з нас!

Турбота про себе – важлива складова психічного здоров’я. Вона допомагає нам самостійно протистояти негативним факторам, яких на сьогодні чимало, та знаходити способи подолання хвилювань, тривоги чи навіть тривалого стресу.

За матеріалами Товариства Червоного Хреста України

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.