четвер, 18 січня 2024 р.

ПРАКТИКИ ЕМОЦІЙНОЇ САМОДОПОМОГИ

Вправа: «Растираємо руки»

Всі знають, що стан свідомості (психіки) тісно пов'язаний із диханням. Як би це дивно не звучало, але він настільки ж пов'язаний і з руками. Руки – це продовження людської свідомості. Ми впливаємо на світ за допомогою рук. Якщо руки мляві, холодні - така ж і свідомість. Якщо руки розслаблені (згадайте відчуття під час масажу рук) – така й свідомість. Тому так важливо перед будь-якою серйозною справою розігріти, увімкнути, привести в тонус руки. Зокрема, вранці. Або перед тим, як робитимете масаж близькій людині.
    Суть закладено у назві. Завдання – добре розтерти, розігріти руки: пальці, долоні, тильний бік, зап'ястя, передпліччя. Розтирати можна як пальцями, так і основою долоні. Пробуємо різні варіанти. Наприклад, можна розтирати одну руку за допомогою ребра іншої долоні. Можна уявляти, що руки розтираються піском або сіллю. Або водою. Або свіжою травою. Виконувати протягом однієї-двох хвилин.

Вправа: «Розім’яти руки»

    Тут можна згадати відчуття, коли місите тісто чи глину. Намагаємося пром'яти кожен м'яз, кожну жилку, кожен суглоб на долонях та зап'ястях. Проминати можна як основою долоні, так і кінчиками пальців.

Вправа «Вухам жарко»

    Окрему увагу важливо приділити масажу вух.
    Можна проминати (продавлювати, масажувати) активні точки. Хто «точки» не вивчав – імпровізуємо. Чимала користь буде у будь-якому разі. Головне, не доводити до болю.
    Ось приблизна черговість дій:
- прикладаємо розігріті долоні до вух (10-20 секунд);
- розтираємо вуха долонями (10-20 секунд);
- проминаємо вуха повністю: притискаємо в різні боки, скручуємо трубочкою, згинаємо, тягнемо у всіх напрямках (кожний рух по 3-7 разів);
- за допомогою великого і вказівного пальця (рух схожий на щипок) здавлюємо мочку вуха і робимо 7-9 рухів, що розтирають, потім розтираємо зовнішній край і раковину.
    Після вправи у вухах відчувається жар.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.