вівторок, 27 лютого 2024 р.

Як впоратися зі стресом. ЯК ПОТУРБУВАТИСЯ ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ‘Я

Відчувати на собі вплив кризових подій – це нормально. Адже кожен може реагувати на них по різному. І для деяких людей реакції на кризові ситуації проходять самі. Тобто вони здатні знайти внутрішній спосіб покращити власний емоційний стан.

Але якщо реакції сильно виражені, проявляються довгий час або навіть посилюються, це означає, що людина не здатна впоратися зі стресом від пережитих подій самостійно та потребує додаткової підтримки.

Реакції на кризові події можуть відрізнятися від людини до людини. Перелік факторів, які можуть впливати на те, як люди реагують, включає в себе характеристики події, попередній досвід, наявні стратегії адаптації, а також наявність доступу до соціальної підтримки в громаді.

Відчувати на собі вплив кризових подій – це нормально. Нижче зазначені нормальні реакції на такі ситуації, однак якщо вони проявляються довгий час чи посилюються, це є ознакою потреби у додатковій підтримці.


 Фізичні 

Біль в тілі; втома; біль в животі; головний біль; труднощі зі сном (в тому числі кошмари; проблеми із засинанням чи перебігом сну); знижена чи підвищена фізична активність; тремтіння; пришвидшене серцебиття; нудота; блювотиння чи діарея; зміни в апетиті.

 Когнітивні
Труднощі з концентрацією; втрата відчуття часу; проблеми з прийняттям рішень чи вирішенням нагальних проблем; проблеми з пам’яттю; постійне прокручування/переживання наново події у власній уяві.
 Емоційні 
Тривожність; страх; нервозність або паніка; страх, що подія відбудеться знову; відчуття пригніченості; задубіння; почуття відчуження чи відірваності від світу / людей біля вас; почуття провини; сором; збентеження; гнів; почуття безвиході; дратівливість.
 Соціальні 
Відсторонення; почуття, що ніхто вас не розуміє; конфлікти з іншими.
 Поведінкові 
Імпульсивна поведінка; уникання речей, що можуть нагадати про ситуацію; небажання говорити про подію; вживання алкоголю чи інших речовин.


Стрес – це нормальна реакція на кризову подію. Але що робити, коли поруч з вами є людина, що переживає сильний негативний стрес, з яким не може впоратися самостійно?

Ось декілька важливих рекомендацій від World Health Organization (WHO), як спілкуватись з людиною, що переживає сильний стрес:

  1. Пам’ятайте, що безпека понад усе!
  2. Допоможіть людині відчути себе у безпеці.
  3. Дайте людині знати, хто ви.
  4. Представтесь чітко та з повагою.
  5. Скажіть, що ви робите, і що ви прийшли для допомоги. Запитайте ім’я людини.
  6. Будьте спокійні та впевнені. Адже ви передаєте свій настрій співрозмовнику.
  7. Уважно слухайте, залишайтеся розслабленим, у відкритій позі та зі спокійним голосом.
  8. Запропонуйте склянку води або чашку чаю, чи, можливо, ковдру, якщо це потрібно. Такі маленькі жести створять атмосферу комфорту.
  9. Запитайте, що людині потрібно і що для неї найважливіше в цей момент. Не вирішуйте за людину, завжди запитуйте про її потребу.
  10. І допомога має бути лише в тому разі, якщо людина згодна її отримати. Адже найголовніше в даному випадку – не нашкодити ще більше.
Кілька кроків до регулярної турботи про психічне здоровʼя

Ми можемо любити роботу, дім, близьких людей, але також важливо любити себе. І один з таких проявів – турбота про власне психічне здоров’я. Адже у гарному настрої ми здатні на більше, згодні?

Пропонуємо прямо зараз приділити кілька хвилин, щоб потурбуватися про власний емоційний стан та знизити рівень стресу, обійнявши себе. Багато людей вважають заспокійливі обійми корисними, наприклад, перед співбесідою, спілкуванням з новим оточенням або іншими стресовими подіями.

Ось кілька рекомендацій від IFRC Reference Centre for Psychosocial Support, які можна виконувати до або під час надзвичайної ситуації, щоб допомогти собі бути готовим:

  1. Встаньте або сядьте прямо, рівно поставивши ноги на землю.
  2. Зверніть увагу на те, як опираєтесь ногами.
  3. Зробіть глибокий вдих і видихніть повільно та свідомо.
  4. Помістіть праву руку на внутрішню частину лівого стегна, а ліву руку – нижче правого плеча.
  5. Натискайте на тіло обома руками протягом декількох секунд, міцно обіймаючи себе.
  6. Опустіть руки на п’ять секунд і повторіть ще двічі.
  7. Покладіть руки вздовж тіла і рухайтеся далі як у повсякденному житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.