пʼятниця, 12 квітня 2024 р.

Що можна зробити, щоб допомогти своїй дитині подолати стреси або адекватно на них реагувати?

• Дитині ви зможете допомогти власним прикладом і вмінням справлятися з переживаннями. Чим молодша дитина, тим більша її схильність до перейняття почуттів.
• Розмовляйте з дитиною про те, що з вами відбувається; пояснюйте причину свого стану, але при цьому не деталізуйте тривог, вчіться керувати своїми почуттями.
• Не піддавайте дитину зайвому перегляду новин.
• Пояснюйте події розумно, «дитячою» мовою, озираючись на вік. Найкраща тактика в розмовах з дітьми на злободенну тему – спокійний тон, чесність, висвітлення ситуації з різних боків. Не кажіть про те, що хтось хороший, а хтось поганий. Нехай діти грають у свої ігри. Але їх треба спрямовувати до пошуку шляхів примирення, а не ворожнечі.
• Не намагайтеся захистити дитину від 
усіх стресових ситуацій. Ваше завдання як батьків інше – випустити дитину якомога більш стресостійкою, дати розуміння того, де вона може знайти підтримку.
• Якщо в дитини є потреба говорити про свої тривоги, хвилювання та побоювання, дайте їй можливість висловитися. Не намагайтеся відразу переконати її в тому, що все добре. Чим більше в неї можливостей висловити свої почуття, тим легше їй буде переживати те, що відбувається.
• Важливо максимально зберегти в дитини відчуття безпеки: дотримуйтесь звичної послідовності подій, бажано не змінювати розкладу дня.
• Проводьте більше часу разом з дитиною, цікавтеся її життям.
• Важливою є не стільки інтелектуальна діяльність, скільки тілесний контакт.
• Вибирайте таке проведення часу з дитиною, при якому ви будете фізично поруч. Це можуть бути будь-які фізичні ігри на взаємодію – все, що дає відчуття фізичної присутності. Частіше тримайте дитину за руку, кладіть руку їй на плечі або на спину, обіймайтеся. Це дає відчуття безпеки та стабільності, яких дитині бракує.

Способи зняття надмірного стресу

Навчіть дітей знімати надмірний стрес доступними способами. Для когось це буде фізична розрядка, спілкування з природою або мистецтвом, для когось – розмови з близькими по духу людьми або насолода самотністю, медитація. Допоможіть дитині знайти власні індивідуальні способи позбавлення від надмірної емоційної напруги. Є і спеціальні прийоми негайної самодопомоги в стресовій ситуації: м’язова релаксація, дихальні вправи, актуалізація приємних зорових образів тощо.
Використовуйте методи арт-терапії. Найдоступніші з них – малювання, ліплення. Наприклад, дитина може намалювати те, що її лякає, бентежить, а потім перетворити малюнок зі страшного на смішний.
Якщо дитина не любить малювати, то можна виліпити фігурки з пластиліну або глини.
Будь-які заняття на розвиток дрібної моторики, при яких відбувається тактильна стимуляція нервових закінчень пальців, сприяють заспокоєнню.
Іграшки в стилі мілітарі допустимі, вони були і будуть завжди, але пам’ятайте, що для дітей, котрі на власні очі бачили військових, які стріляли, та справжню зброю, така іграшка може стати якорем у травматичному досвіді, з іншого боку, танки і солдати з пластиліну легко переробити на щось інше і змінити в ході гри, що дає дитині відчуття надії і трансформації травматичного
досвіду.
А найцінніше, чим ви можете допомогти своїм дітям пережити нинішню ситуацію в Україні, – це залишатися максимально спокійними і розсудливими самим і дозволити дітям відчувати всі ті емоції, які їх зараз переповнюють.
Відпочивайте всією родиною у вихідні дні, цінуйте те, що є зараз. Продовжуйте працювати, спілкуватися з друзями, підтримувати інших людей, вчіться вирішувати проблеми в міру їх надходження, не драматизуючи і не нагнітаючи паніку. Війна рано чи пізно закінчиться, і батькам потрібно подбати про своє психологічне здоров’я для майбутнього, для життя.

Фрази для вираження схвалення

«Я приймаю тебе такою/им, який/яка ти є»
«Тобі не потрібно бути ідеальним, ти і без того хороший/хороша»
«Я тебе розумію»
«Я тобі пробачаю»
«Мені подобається дивитися на світ твоїми очима»
«Дякую тобі за те, що ти саме такий/така»
«Ти цього вартий/ варта»
«Не бійся бути собою»
«Всі роблять помилки»
«Так, і я теж»
«Ти можеш завтра спробувати ще раз»
«Ніхто не досконалий»
«Ти не можеш подобатися всім без винятку, і це абсолютно нормально»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.